KOMPOSTIKÄYMÄLÄ KOTONA: KÄYTÄNNÖLLINEN VAI EI?

torstai 20. elokuuta 2020


Kaupallinen yhteistyö Biolanin kanssa

Ulkohuusi on varmasti monelle tuttu asia kesämökeiltä ja sinnehän se yhdistetään, kun huusista puhutaan. Mutta. Mitäpä jos omakotitalon pihasta löytyy ulkohuussi? Millaisia tunteita ja käytännön ajatuksia se herättää? Vaivalloista, hankalaa, epähygieenista? Vai ehkä kätevää ja ekologista? Meillä on ollut nyt Biolanin Kompostikäymälä Eco koko kesän käytössä ja kerronkin teille hiukan meidän kokemuksia käytännössä: miten meni, täyttyikö odotukset vai mentiinkö metsään ihan kokonaan? 







BIOLAN KOMPOSTIKÄYMÄLÄ ECO


Meille suurin syy kompostikäymälän hankintaan oli pienentää kodin harmaavesisäiliön tyhjennysväliä: umpisäiliö tyhjennetään 12 viikon välein ja toiveena oli mennä koko kesä ulkohuusin varassa myös ekologisesti ajatellen. Kompostikäymälä päästiin asentamaan hiukan ennen juhannusta tekemällä vanhaan huussin runkoon ensin rakenteellisia muutoksia ( meillä oli siis veski valmiina, mutta se ei ollut vielä käyttövalmis ) kompostikäymälää varten. Itse käymälä tuli valmiina pakettina ja se oli todella helppo asentaa eikä sitä varten tarvinnut rakentaa erikseen mitään kannakkeita tms vaan tämä jätettiin suoraan maata vasten. 

Kompostikäymälä valittiin meillä myös siksi, että sinne voi laitta myös talousbiojätettä, joka kompostoituu aikanaan mm.koristekasvien lannoitukseen tai katekompostina. Tästä ei itselläni vielä ole kertoa kokemuksia sillä vie oman aikansa, kunnes komposti alkaa toimimaan ja katetta alkaa syntymään. Lisää Biolanin Kompostikäymälästä sekä käyttöönotosta voit lukea Biolanin kotisivuilta. 



KÄYTÄNNÖN REALITEETIT


Täytyy myöntää, että omat odotukseni huusin käytöstä olivat todella suuret ja huomasin hyvin nopsaan, että olin näin perheeni osalta asettanut aivan liian korkeat odotukset: hyvä lämmin kesäpäivä oli aivan eri, kuin viileä ja sateinen aamu. Tai ilta. Yöstä nyt puhumattakaan. Siinä missä mökillä ulkohuusin oli pakko mennä keskellä yötäkin, sai kotona hipsiä rauhassa sisävessaan. Alkujaan sai myös muistuttaa vessan olemassaolosta, kunnes sinne alkoi jalat viemään jo ulkomuistista.

Käytäntöä ajatellen halusin ulkohuusista myös kivan näköisen ja ehdottomasti myös näppärän käsienpesupaikan. Tähän löytyikin ratkaisu vanhasta kiukaan vesisäiliöstä, jonka hanasta saa valutettua pesuvettä vatiin ja vadin voi tyhjentää pihalle. Erittäin kätevää!




LOPPUTULOS


Vielä ei voi vetää suuria johtopäätöksiä säästön kannalta, mutta jo kesän aikana säästettiin yhden kuution verran umpisäiliön tyhjennyksessä, vaikka saatiin huusi käyttöön vasta puolessa välissä tyhjennysväliä. Tästä on erittäin hyvä jatkaa ja käytössä tämän tulee olemaan aina niin pitkään, kunnes pakkanen puraisee kannikasta. Ja käymälän lämpöeristetyn rakenteen ansiosta täällä voi käydä talvellakin, jos vaan oma kantti kestää :) 

Jos yhtään tuntuu siltä, että haluaa omakotitalon pihalle ekologisen ratkaisun vessan suhteen, niin suosittelen kokeilemaan. Tähän todellakin tottuu ja lapsetkin juoksivat kesken leikin ennemmin pihavessaan, kuin sisälle, kun se siinä hollilla oli niin näppärästi. Mihinkään pihan perälle ei kannata vessaa laittaa, sillä mitä helpommin sinne pääsee ja vaivattomammin, sen varmemmin sitä myös käytetään. Kaiken kaikkiaan kuitenkin todella näppärä ja huoleton kakkosvessa vaihtoehdoksi, jos ulkona asiointi ei arvelluta :)

Mitä ajatuksia tämä herättää? Olisitko sinä valmis ottamaan ulkohuusin käyttöön omakotitalon pihalla vai onko se ihan vaan mökkijuttuja? :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit! Haluatko jättää terveisiä minulle? :)

Sisällön tarjoaa Blogger.

Pages

Theme Designed By Hello Manhattan
|

COPYRIGHT

PIIRTO PHOTOGRAPHY 2019