OLIPA KERRAN VILLASUKKA | KIRJAPROJEKTI

maanantai 7. lokakuuta 2019

.
KUVAT: PIIRTO photography / Sirpa VILLASUKAT:  suunnittelija Titta Järvensivu" No huomenta! Mitäs teille kuuluu? Ja tervetuloa neuvolaan "

Noin kolme vuotta sitten lähdin käymään lapseni kanssa neuvolassa ja en olisi osannut koskaan aavistaa mille matkalle se minut vielä johdattaa. Ja mitä siitä syntyykään! Rakas neuvolatätimme Titta Järvensivu oli kesällä voittanut Kielo - villasukillaan Saimaa Summit Start Up - yritysten palkintoreissun Coloradoon ja hänen mielessään oli alkanut pyörimään ihan oikean neulekirjan tekeminen. Tällä neuvolareissulla hän otti asian esille ja kysyi, josko haluaisin lähteä tätä yhdessä tekemään ja kuvaisin kirjaan kuvat? 

En epäröinyt hetkeäkään, vaikken yhtään villasukkaa ollut häneltä vielä siinä vaiheessa nähnytkään. 


ROOSA NAUHA KAMPANJA

Tästä ensimmäisestä tappamiskerrasta vierähti tovi, kunnes kirjan tekeminen otettiin jälleen esille. Meillä oli visioita, hullunrohkeita ja massiivisia suunnitelmia, haimme apurahaa ja suunnittelimme kuvauksia. Apurahaa emme saaneet ja aloimme miettimään toisia vaihtoehtoja kirjan saattamisesta loppuun. Jossain kohtaa vilahti ensimmäistä kertaa Roosa Nauha. Ajankohtaa en todellakaan enää muista, mutta se tuntui vielä kovin kaukaiselta ja epätodelliselta: voisiko tosiaan olla niin, että tämä kirja otetaan osaksi tätä kampanjaa? Tulisiko tästä näin iso juttu?

OLIPA KERRAN VILLASUKKA

Ensimmäiset kuvat kuvasimme lopputalvesta 2018 ja ne olivat Frozen sukat naisille ja Lumiukko sukat miehille. Ensimmäiset kuvaukset ei ehkä menneet ihan niin nappiin, mitä olimme ajatelleet ( hei, meillä oli hevonen matkassa! ), mutta tämä oli se konkreettinen etappi meille: tästä se lähtee. Tästä tulee totta!

Ensimmäinen kesä sekä oikeastaan koko vuosi 2018 meni aika hiljalleen kuvatessa. Apurahan evääntyessä ainakin itse hiukan mietin, miten me saadaan tämä kasaan. Pidettiin palaveria ja mietittiin. Punnittiin vaihtoehtoja ja suunniteltiin. Taisi sukkiakin jäädä koriin odottamaan, kun syksy toi tullessaan pienen tauon kirjan suhteen.

Sitten se varmistui: Olipa kerran villasukka tulee olemaan vuoden 2019 Roosa Nauha tuote!

OLIPA KERRAN VILLASUKKA -KIRJA ON MATKA SATUHAHMOJEN MAAILMAAN

Tieto Roosa Nauha yhteistyöstä teki kirjasta kertaheitolla konkreettisen. Nyt se on totta ja tämä tehdään todellakin! Lyötiin lukkoon päivämääriä ja aikatauluja, laskettiin monet sukat oli vielä kuvaamatta - tai neulomatta ( Apua, noin monta! ) , etsittiin kuvauspaikkoja sekä malleja. Välillä sovellettiin ja mukaan pyydettiin tutut sekä tutun tutut. Voin sanoa, että tämä meidän kylä on melkoisen hyvin edustettuna kirjan malleina ja erityisesti kuvauspaikkojen suhteen on Savonlinnan seutu tullut tutuksi!

Vaikka suunnitelmat olivatkin muuttuneet aika lailla siitä, mitä ne aivan alussa oli, oli meille edelleen tärkeää se, että meidän lähiseutu näkyy kirjassa. Kuvien prinsessat ja prinssit tanssahtelevat vallan kauniisti pitkin Savonlinnaa, Punkaharjua ja Kerimäkeä luonnon kauniissa ympäristössä. Emme onneksi olleet lyöneet lukkoon liian tiukkaan visuaalista ilmettä vaan kirjan lopullinen muoto varmistui aivan loppuvaiheessa: kirjasta tuli enemmän magazine - tyyppinen, jotta se olisi helpommin lähestyttävä ja mukaan napattava. Kirjan sivuille ilmestyi ihanat ja kevyet piirroshahmot graafikko Pauliina Haatajan suunnittelemana, joka nitoi koko satumaisen sukakirjan kuvat ja tekstit yhteen. 
  

KUVAAJAN PUHE

Vain kerran mietin, miten tämä onnistuu, kun saimme kieltävän päätöksen apurahasta. En kertaakaan epäröinyt muuten. Lähdin tähän niin avoimin mielin mukaan, etten edes osannut ajatella, etteikö tämä onnistuisi. Kaiken kaikkiaan tämä oli myös itselleni valtaisa kehitysporjekti kuvaajana ja vasta jälkikäteen ( ok, kirjan julkkareissa vime perjantaina ) iski ajatus siitä, että olisin voinut pilata työlläni koko kirjan. Jos en olisikaan saanut irti sitä kaunista kuvaa, mitä Titta sukillaan loi? En epäröinyt kuin kerran koko matkan aikana itseäni yhden sukkaparin kohdalla. Ne kuvat olivat itselleni oikein kunnon kompastuskivi ja pieni pettymys, jota harmittelin pitkään jopa niin, että taisin jättää ne kuvat aivan viimeiseksi editointipöydälle.

Kirjaprojekti alkoi pienestä huolettomasta kysymyksestä ja hyvin huolettoman rennosti se tuntui etenevänkin. En kertaakaan nähnyt Titassakaan epäröintiä vaan iloista tekemisen meininkiä. Tämä oli hauska yhteinen projekti! Huomasin kuitenkin ensimmäistä kertaa nyt kesällä sen, että tämä oli jotain muuta, kuin huoleton pieni kirjanen. Tämä oli Titalle jotain enemän.

Silloin, ensimmäistä kertaa koko kirjaprojektin aikana, ymmärsin, miten tärkeä tämä on hänelle. Tämä ei ollut vain neuvolareissulla huolettomasti huikattu kysymys, tämä ei ollut kesäiltoina ja päivinä kepeästi kuvattu reissu eikä tämä missään tapauksessa ollut kotiäidin tai neuvolatädin puikkojen pyörittelyä huvikseen. Tähän kirjaan, näihin kuviin ja tähän tarinaan on nivoutunut kaikki se luovuus, mikä pursuaa ulos silmukoiden juostessa pitkin puikkoja.

Tämä on satumaisen sukkataiteilija Titta Järvensivun luovuuden tarina teille kaikille.

Sirpa

Ja mitä kävikään sille sukkaparille, jonka kuvia epäröin? No ne ovat nousseet hittisukiksi kaikista koko kirjan sukista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun piipahdit! Haluatko jättää terveisiä minulle? :)

Sisällön tarjoaa Blogger.

Pages

Theme Designed By Hello Manhattan
|

COPYRIGHT

PIIRTO PHOTOGRAPHY 2019