KEVÄT PIHA | PUUTARHAHOMMIA

tiistai 30. huhtikuuta 2019
Puutarha on vuosien saatossa lähinnä kokenut enemän kovia, kuin kovinkaan kauniita tekoja. Takapihan raivaus puilta, tien teko sekä talon laajennusosan rakentaminen on syönyt pihasta aimo osan nurmialuetta pois eikä istutuksista ole voinut puhua vuosiin. Kaikki olisi ollut aika turhaa työtä loppupeleissä, koska talon laajennus oli tiedossa tulevaisuudessa eikä mitään suuria puutarhahommia viitsinyt ennen sitä tehdä. Nyt vihdoin ollaan siinä pisteessä, että jotain pysyvää voi omalle pihalle suunnitella. Viime kesänä sain äitienpäivälahjaksi pienen puutarhavajan, jonka kylkeen rakensimme ylijäämätavarasta pienen pergolan. Itseasiassa vajakin on rakennettu ylijäämätavarasta, joten istuu vallan hyvin omaan kierrätysajatteluuni.

Pergolan ja vajan ympärille on muodostunut pieni oleskelutila viimekesän aikana: ladoin tiilistä sekä luonnonkivistä pohjan sekä pienen grillauspaikan, kasvimaa muotoutui heti kylkeen lavoineen päivineen ja kaiken kruunasi viime syksynä alennuksella löytämäni kasvihuone. Tämä onkin pihamme oikeastaan ainut alue, jossa on selkeät sävelet, miten ja mihin suuntaan sitä lähdetään viemään.

Haaveena on laajentaa tätä pergola/kasvimaa-aluetta enemän rönsyileväksi ja sokkeloiseksi englantilaistyyliseksi ruukkupuutarhaksi, jossa ei välttämättä nurmikkoa juurikaa näkyisi. Marjapensaita, omenapuita, ruohosipulia penkkien ympärille sekä kiviä, polkuja ja pieniä "siltoja". Pergolaa haluaisin hieman vielä jatkaa kasvimaan päälle, mutta saas nähdä, riittääkö lautatavara siihen. 

Kasvimaalla on kasvanut viimevuosian kovasti maa-artisokkaa ja sitä olen jakanut jo useampaan kasvulaatikkoon ihan jo suoja- sekä koristekasviksi. Artisokka kasvaa todella korkeaksi, joten se on hyvä suojaamaan ja varjostamaan - toki kauniin keltaiset kukatkin ovat nätit ihastella.

Tänä kesänä pääsenkin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kasvatusta kasvihuoneessa ja siellä onkin ollut jo lämmintä keleistä huolimatta. Vielä ei uskalla yöski sinne jättää taimia kasvamaa, sillä tänäänkin oli aamuyöllä vielä pakkasta. Kasvihuonen on kohtalaisen aurinkoisella paikalla, joten saa nähdä, joutuuko sinne virittelemään jotain suojaa kesäksi.

Keli näyttääkin nyt ihanan aurinkoiselta ja suunnittelimme vapun viettoa pihalla grillaten! Kovin lämmintä ei kyllä ole, mutta riittävästi vaatetta päälle niin tarkenee :) Mukavaa vappua kaikille teille!

Sirpa1 kommentti:

  1. Tuohan on aivan totta, että ei sitä kaikkea pystykään tekemään kerralla, mutta ehkä sitten seuraavaksi pystyy keskittymään itse pihaan kun teidän laajennus ja muut ovat valmistuneet. Meilläkin oli juuri kesällä meidän piharemontti, jossa poistimme puita ja jyrsimme kantoja ja kaikkea mahdollista, mutta nyt piha on vaan ihan myllätty. Mutta sitten ensi keväänä pystyy aloittamaan itse ehostuksen!

    VastaaPoista

Kiitos kun piipahdit! Haluatko jättää terveisiä minulle? :)

Sisällön tarjoaa Blogger.

Pages

Theme Designed By Hello Manhattan
|

COPYRIGHT

PIIRTO PHOTOGRAPHY 2019